Over VSBB

De VSBB heeft als doelstelling om te streven naar deskundigheidsbevordering voor borstvoeding-gerelateerde beroepsgroepen binnen de vereniging, daaronder vallen Lactatiekundigen NLG/IBCLC en borstvoedingscoaches die met een goed resultaat de opleiding hebben afgesloten.

Deskundigheidsbevordering bestaat uit alle activiteiten die tot doel hebben om de kwaliteit te waarborgen en te verbeteren. Maar ook een beroepsvereniging waar leden terecht kunnen met vragen mbt hun werkveld. De VSBB draagt actief bij aan deskundigheidsbevordering voor haar leden, zoals:

  • Aanbieden van geaccrediteerde online webinars die in samenwerking met het NCLO wordt georganiseerd.
  • Casuïstiekbesprekingen (lactatiekundigen geven les aan zorgprofessionals met een certificaat als borstvoedingscoach), om op deze manier de kwaliteit en deskundigheid aan elkaar over te dragen.
  • Deskundigheidbevordering welke geaccrediteerd is (georganiseerd in samenwerking met het NCLO) in de vorm van casuïstiekbesprekingen en live webinars voor (borst)voeding gerelateerde beroepen.

De VSBB is een unieke vereniging omdat het niet alleen uit lactatiekundigen NLG en IBCLC bestaat maar borstvoedingscoaches vertegenwoordigen de vereniging ook.

Alle beroepsbeoefenaren (welke zorg dragen voor moeder/kind in relatie tot (borst)voeding), kunnen hun accreditatiepunten via de VSBB behalen, deze worden in samenwerking met het NCLO georganiseerd. De VSBB zorgt er elk jaar voor dat scholingen op maat worden aangeboden en informeert haar leden waar zij hun accreditatiepunten buiten de vereniging kunnen behalen. De VSBB biedt interne scholingen aan welke veelal tegen een kleine vergoeding worden aangeboden aan de leden.

De VSBB draagt ook zorg voor de hercertificering van borstvoedingscoaches.

Onze Visie en Missie


De missie van de VSBB is dat al haar leden optimaal geschoold zijn, en dat daardoor de kwaliteit van de zorg gewaarborgd is. Naast het doel om de kennis te verbreden, is de VSBB uniek in het delen van kennis. Lactatiekundigen verzorgen scholingen voor de beroepsgroepen welke een certificaat tot borstvoedingscoach bezitten. Maar ook kraamverzorgenden, (JGZ) verpleegkundigen, etc. (met een borstvoedingscoach aantekening) geven scholingen aan lactatiekundigen over hun vakgebied. Uiteindelijk is dit een meerwaarde voor de zorg welke gegeven wordt in de praktijk bij ouders en kind.

De VSBB verspreidt onder haar leden randvoorwaarden (informatie over toepassing van bestaande protocollen binnen hun vakgebied, veranderingen in Nederland m.b.t. het borstvoedingsbeleid etc). Daarnaast draagt de VSBB actief de richtlijnen van WHO World Health Organisation) en Unicef uit, alle leden worden verzocht volgens deze standaarden te werken.

Alle VSBB leden die lactatiekundige NLG en IBCLC zijn of een certificaat hebben als borstvoedingscoach moeten zich elke vijf jaar opnieuw laten registreren. De VSBB verzorgt de hercertificering voor de borstvoedingscoaches. Voor Lactatiekundigen IBCLC, hercertificeren zij zich volgens de richtlijnen van IBCLE. Het NCLO verzorgt de hercertificering voor lactatiekundigen NLG, zij volgen de richtlijnen die het NCLO voor hercertificering heeft opgesteld. Hiermee wordt gegarandeerd dat een VSBB-lid steeds van de nieuwste ontwikkelingen op zijn/haar vakgebied op de hoogte is en daardoor een optimale kwaliteit van zorg biedt.

NLG en IBCLC lacatiekundigen die lid zijn van de VSBB worden door alle zorgverzekeraars in Nederland vergoed:
CZ; VGZ; United Consumers; Zorg en Zekerheid; DSW verzekeringen; Menzis; ONVZ verzekeringen; UMC; IZA; Zekur; PNO; Salland; Zorgdirect; VVAA; Zilveren Kruis; Care4life en Aevitea.

Verschil Lactatiekundige en Borstvoedingscoach


Lactatiekundige IBCLC / NLGBorstvoedingscoach
Kennis van fysiologie en pathologieKennis van fysiologie
Begeleiding van alle moeders en kinderen
over de gehele borstvoedingsperiode
Begeleiding van een gezonde moeder en kind in de eerste 14 dagen post partum
Voorlichting aan ouders, scholing voor
professionals
Voorlichting aan ouders
1000 ervaringsuren in
borstvoedingsbegeleiding in een
gecontroleerde omgeving
Moet tenminste twee jaar werkzaam zijn als gecertificeerd zorgverlener in de begeleiding bij borstvoeding
Werkt in de gezondheidszorg (ziekenhuis,
kraamzorg, JGZ, eigen praktijk) in Moeder en Kind zorg, traint zorgprofessionals, verantwoordelijk voor beleid, doet onderzoek
Werkt in een organisatie met gezonde moeders en gezonde baby’s. Verwijst bij complexe situaties naar IBCLC/NLG. Is geen zelfstandig beroepsoefenaar.
Elke 5 jaar hercertificerenElke 5 jaar hercertificeren

Lactatiekundige IBCLC / NLG

Een lactatiekundige IBCLC/NLG is een specialist op het gebied van borstvoeding. Een lactatiekundige IBCLC/NLG bied ondersteuning en begeleid moeders bij borstvoeding. Dit kan zijn in de voorbereiding op het geven van borstvoeding, oplossen of signaleren van problemen en het geven van informatie. Daarnaast zijn lactatiekundigen IBCLC/NLG vaak betrokken bij het geven van (bij)scholingen aan zorgverleners die in hun werk betrokken zijn bij moeders en hun baby in relatie tot de borstvoeding.

Borstvoedingscoach

Een borstvoedingscoach begeleidt een gezonde moeder en een gezonde zuigeling tijdens de fysiologische borstvoedingsperiode in de eerste twee weken. Een borstvoedingscoach heeft kennis van de fysiologie en kan noodzakelijke (basis) zorg verlenen. Een borstvoedingscoach is geen op zichzelf staande functie, het is een verdieping in een bestaande functie. De borstvoedingscoach is opgeleid door het NCLO waarbij voornamelijk geschoold is op de gezonde baby en de gezonde moeder. De borstvoedingscoach kan binnen haar eigen functie haar opgedane kennis inzetten en gebruiken. Als borstvoedingscoach kan men uitsluitend in een organisatie of onder supervisie van een lactatiekundige zorg leveren. Het is niet toegestaan om als zelfstandig beroepsoefenaar praktijk te voeren als borstvoedingscoach. De borstvoedingscoach verwijst bij pathologie volgens het verwijzingsprotocol door naar een lactatiekundige en legt verantwoording af naar de lactatiekundige.

WHO-code


Als lactatiekundige IBCLC en NLG houden wij ons aan de WHO code. Deze code kan je vinden:
https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/254911/WHO-NMH- NHD-17.1-eng.pdf

De Landelijke Borstvoedingsraad legt het kort en bondig uit:
https://borstvoedingsraad.nl/nieuws/2021/11/08/who-code-in-een-notendop/