Mijn naam is Mirjam Smits. Samen met mijn man en 4 kinderen woon ik in Friesland. Ik werk als kraamverzorgende voor Kraamzus en daarnaast werk ik samen met een lactatiekundige als borstvoedingscoach.
Mijn interesse ligt, vanaf het begin van mijn werk in de kraamzorg, bij borstvoeding en begeleiding bij borstvoeding. Ik heb veel verdieping gezocht in dit onderwerp en ook heb ik lange tijd mijn eigen kinderen borstvoeding mogen geven. Vanuit die kennis en ervaring heb ik veel ouders kunnen helpen.
Toen ik hoorde van de opleiding tot borstvoedingscoach heb ik mij daar meteen voor aangemeld. Alles wat ik daar leerde was een enorme verrijking. Ik merkte al snel dat mijn adviezen werkten voor de meeste ouders.
Ik ben in aanraking gekomen met lactatiekundige Marije Boskma van “Memmemolke”. Wij besloten om te gaan samenwerken. Ik werk nu onder supervisie van haar en doe consulten bij de gezonde moeder en haar gezonde kind in de eerste 2 weken na de bevalling. Dat is zo ontzettend leuk en gezinnen zijn erg enthousiast over de consulten.
Ondertussen ben ik in september begonnen met de opleiding lactatiekundige NLG. Dit is waar mijn hart ligt en ik hoop nog vele ouders te mogen ondersteunen met het geven van borstvoeding en alles wat daar bij komt kijken.
De VSBB is voor mij erg belangrijk omdat het een beroepsvereniging is voor zowel lactatiekundigen, borstvoedingscoaches en babybegeleiders.
Ik denk dat de samenwerking heel veel kan opleveren. Voor mij betekent het op dit moment dat ik samen met Marije scholingen volg en dat we dit nabespreken. Ook situaties uit de praktijk bespreken we vaak samen. Daar leren we allebei van.
Daarnaast is de VSBB in onderhandeling met zorgverzekeraars om lactatiekundigen NLG in het aanvullend pakket te krijgen. Dat is natuurlijk super fijn voor de NLG – lactatiekundigen, waar ik straks ook onder ga vallen en zeker ook voor de ouders die ons advies en hulp nodig hebben.
Mirjam Smits, kraamverzorgende en borstvoedingscoach
Stefan Kleintjes, lactatiekundige en nog zoveel meer
Dag collegae! Mijn naam is Stefan Kleintjes, en… dat is geen pseudoniem! Vroeger vond ik die naam ‘Kleintjes’ maar niks. Had natuurlijk alles te maken met het pakket van dwangmaatregelen waar ik in mijn kind-jaren onder gebukt ging.
Sinds jaar en dag echter ben ik helemaal gek op mijn naam en met mijn werk voor de kleintjes.
Verklaarbaar was mijn wens mij in de relatie voeding, gezondheid en psyche van het jonge kind te verdiepen: wat had ik daarin te vertellen? En: zou het misschien ook wel zo kunnen zijn dat ouders hun kinderen los konden laten? En dat kinderen hun eigen weg zouden kunnen vinden en zich daarlangs zouden kunnen ontwikkelen?
Dat was in 1979 en ik was 23 toen ik mij deze vraag stelde en mijn eindwerk voor de opleiding diëtetiek schreef. Mijn eerste stage in een ziekenhuis werd een flop: ik kon mijzelf niet zijn binnen de grenzen die in de protocollen waren vastgelegd.
Mijn eindstage daarentegen bij de toenmalige PUK (Provinciale Utrechtse Kruisvereniging), die ik van de opleiding niet mocht lopen, maar toch liep in mijn eigen tijd, beviel mij prima. Basis voedingsvoorlichting en begeleiding aan ouders geven, dat werk paste mij. Het was toen dat ik besloot mij uitsluitend te richten op de kleintjes van 0-4 jaar en hun ouders.
Ik startte mijn diëtistpraktijk in 1979. Ik publiceerde mijn eerste boek voor ouders, over kindervoeding in 1981. Jaren later vertrok ik voor ruim zeven jaar naar verschillende Afrikaanse landen en kwam weer terug in 2003. Wat een vrijheid. Ik was mijn eigen baas, ik deed precies waar ik zin in had. Ik ging op pad om van alles te ontdekken, wat nog niemand gedaan had en zo was ik vaak ook nog de eerste.
Ik bleef boeken schrijven… Jullie kennen vast wel ‘Eten voor de Kleintjes‘, ‘Kookboek voor de Kleintjes‘; en ‘Het Nieuwe Borstvoeding Boek‘. Ik startte het ‘Kenniscentrum Borstvoeding’ en ging online met borstvoeding.com. Inmiddels is borstvoeding.com overgenomen door o.a. Elly Krijnen en Carla Bakker, beiden lactatiekundigen.
De praktijk bleef altijd aan huis. Ik ontving, en ontvang nog steeds, mijn klanten voor een live-consult aan de keukentafel. In mijn gewone klofje en in huiselijke sfeer. Kat in de vensterbank, hond aan de voeten. Stof op de lampenkap en een opgeruimd aanrecht.
Veel van mijn klanten sprak en spreek ik via de telefoon, en in later jaren ook via andersoortige beeldbeltools. Makkelijk, direct en CO2 vrij. Consultcontacten zijn altijd lekker simpel, gemakkelijk, persoonlijk en direct. Inhoudelijk soms heel gewoon en gemakkelijk.
Maar vaak ook komen mensen met ingewikkelde problematiek en hebben ze al diverse gezondheidswerkers, artsen en CB’s en specialisten versleten. Uitdagingen genoeg dus.
Met verzekeraars kreeg ik op den duur mot. Zij bepalen mij veel te veel wat ik en wat mijn klanten moeten. Dingen zoals de aankleding van mijn praktijk en het type bijscholing -vooral verzorgd door Big Pharma en de (kinder)
Zijn er ook minpuntjes? Zeker… het pad van een kleine wat eigengereide kleine zelfstandige gaat niet over rozen. Met narrige zorgverzekeraars en met -over borstvoeding- uitermate slecht geïnformeerde kinderartsen of huisartsen valt nog te dealen. Met sommige collegae lactatiekundigen en sommige leden van de borstvoedingsverenigingen die anoniem klachten over mij indienen of die alle samenwerking afwijzen omdat ik te commercieel zou zijn… daar hoef ik niet mee te dealen. Die kan ik prima links laten liggen. Dat gedrag sterkt mij juist. Ik ben op de juiste weg!
Al met al ben dus ik superblij met mijn werk, mijn keuzes, mijn vrijheid, het leeuwendeel van mijn collegae en met mijn klanten die zich door mij gehoord voelen.
En de VSBB? Die ervaar ik als een geschenk uit heldere hemel. Eindelijk een beroepsvereniging die de menselijke maat hanteert, waar een ontspannen sfeer heerst en waar perfecte bijscholing verzorgd wordt voor leden en niet-leden.
Mijn naam is Anita Spiegels van de Ven
Ik ben de oudste van een gezin met 9 kinderen.
Vanaf 1978 getrouwd met Henk, we hebben 2 zonen en 2 kleinzonen.
Sinds 1979 ben ik gespecialiseerd Kinder Verpleegkundige. In 2010 was ik toe aan nieuwe uitdagingen en volgde in Hasselt de opleiding tot Lactatiekundige en werd IBCLC. Als afstuudeeropdracht deed ik een literatuurstudie over huidcontact, na een sectio.
Ik werd Babyconsulent; Babycomfortmassage, Zorgdragen, Video Interactie (lichaamstaal), Dunstan Babytaal en aromatherapie maakte ik me eigen, om ouders te ondersteunen bij hun zorg vragen. Ook als HUG teacher kan ik ouders ondersteunen om hun baby beter te begrijpen.
Dit alles leerde me veel over huidcontact, interactie, terug naar de basis, meer gericht op de behoeften en het gedrag van de baby op gebied van hechting, voeding, slapen en singnalen.
Van Suzanne Colson leerde ik veel over achterover geleund voeden ( Biological Nurtering) en reflexen die de baby gebruikt om naar de borst te gaan en hoe deze houding natuurlijk gedrag bij moeder en kind stimuleert.
De scholing bij Stefan Kleintjes, “Eten met Kleintjes”, helpt me ouders te ondersteunen bij de introductie naar vaste voeding.
Pre en Perinatale Pshychologie; In de eerste duizend dagen van het leven, vanaf de bevruchting tot de tweede verjaardag, worden we gevormd tot wie we zijn. Invloeden in deze periode zijn bepalend voor de rest van het leven.
Bij Matthew Appleton leerde ik veel over Baby Body Language, hoe baby’s hun verhaal laten zien. Met Geboorte- & Baby Behoefte In kaart, kan ik meer laten zien wat de behoefte achter gedrag is.
Therapeutisch Touch en Reiki, leerde me om het energieveld meer in evenwicht te brengen,om comfort te bevorderen. Hier had ik weer veel aan bij de scholing van Thomas Harms ” ‘Eerste hulp voor huilbaby’s’. Door ouders te ondersteunen in het contact met hun eigen innerlijk, zijn zij een stabiel baken voor emotieregulatie van hun baby en krijgen ze meer zelfvertrouwen.
In mei 2021 ga ik met pensioen in het ziekenhuis, waar ik werkte als kinderverpleegkundige en lactatiekundige.
Ik heb ook een eigen praktijk Anita’S Baby Care, ik stem de begeleiding af op de hulpvraag van de ouders en hun baby, waarbij ik zorg op maat kan bieden en kan putten uit vele bronnen.
Vorig jaar startte ik het Baby Care Cafe in Etten-Leur.
Ik vind het fijn om ouders te steunen in het vinden van hun intuïtieve kracht. zodat zij hun kind vanuit zelfvertrouwen kunnen begrijpen en opvoeden.
Vorig jaar moest ik IBCLC examen doen, helaas door ziekte is dat niet gelukt, ik hoop dat het me dit jaar lukt, langzaam heb ik weer meer energie, en pak ik de draad weer op.
Ik hoop nog een paar jaar die ouders die op mijn pad komen te kunnen ondersteunen.
Uit ervaring weet ik goede voorlichting en een beetje ondersteuning kan het verschil maken.
En ik wordt zelf zo blij als ik daar, als het nodig is, aan bij mag dragen.
Anita Spiegels van de Ven, lactatiekundige IBCLC en kinderverpleegkundige
Monique van Helmondt, kraamverzorgende en co-begeleider van Centering pregnancy groepen
Even voorstellen! Ik ben Monique van Helmondt en woon mijn hele leven al in Zeist.
Heerlijk in het groen, want ik ben graag buiten. Ik woon in het centrum en dat vind ik gezellig. Met de fiets zit ik zo in het bos of rijd ik onder de Dom door. Net hoe mijn pet staat.
Ik ben met veel plezier 43 jaar kraamverzorgende. Ik dacht dat ik dit maar voor een jaartje ging doen, omdat het best een pittig beroep was vroeger. De kraamweek was altijd 10 dagen en de dagen vol en lang. Maar kijk: ik doe het nog steeds! Ik geniet er steeds meer van. Elke week een ander gezin op een andere plek en een andere cultuur.
Mensen op weg helpen met hun nieuwe kindje. Ze vertrouwen en rust geven. Toch wel een bijzonder beroep.
Ook ben ik 5 jaar co-begeleider van Centering pregnancy groepen bij twee verloskundigenpraktijken in Utrecht. Dit vind ik ook zo leuk om te doen. De ervaring uit mijn werk als kraamverzorgende komt hier goed van pas. En van de verloskundige leer ik veel. Heel soms werk ik in een gezin die in mijn CP groep heeft gezeten.
In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger op Vossenveld, een zorginstelling voor jongeren met een meervoudige beperking. Daar woont een jongen die ik al ken vanaf zijn geboorte. Hij is nu 21 jaar en woont daar nu 3 jaar. Hij is rolstoelafhankelijk. Ik bezoek hem elke woensdagmiddag/avond en dan zorg ik voor hem. We gaan dan wandelen of fietsen of gewoon luieren en boekjes lezen.
We eten samen en rond 20 uur gaat ‘ie lekker slapen. Van hem heb ik geleerd van de kleine dingen te genieten.
Toen er tijdens een bijeenkomst van CP een borstvoedingscoach over BV kwam vertellen dacht ik meteen dit is iets voor mij. Samen met een collega heb ik 2,5 jaar geleden de opleiding gedaan in Almere en het heeft mij veel gebracht.
De bijscholingen die ik tot dan toe had gehad waren prima maar de opleiding gaf nog meer kennis. Ik keek uit naar de lesdagen. Als een spons nam ik alles op. Mijn hart lag altijd al bij de BV maar nu nog meer.
Ik kan enorm genieten als ik een zorg afsluit en de voeding op de rit zit en de baby goed groeit. Ouders blij zijn met de borstvoeding en vertrouwen hebben.
Hoi! Mijn naam is Jacquelien Winkelman-Pieterson. Samen met mijn man & onze drie kinderen woon ik alweer 5 jaar in Bilthoven.
Mijn carrière had ik ooit – idealiter – gestart als tandarts, maar nadat ik werd uitgeloot en een tijdje in het buitenland heb gestudeerd, ben ik toch een andere kant opgegaan. In de tijd dat onze kinderen – nu 15, 11 en 8 jaar oud – werden geboren, werkte ik als juriste bij o.a. Buitenlandse Zaken en in de advocatuur. Toen de jongste nog heel klein was, realiseerde ik me dat mijn hart veel meer lag in de zorg, in het bieden van begeleiding & coaching. Ook was ik inmiddels geïnspireerd door mijn eigen ervaringen om meer te leren over borstvoeding.
Ik werkte vervolgens een aantal jaren met heel veel plezier en voldoening voor Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN). Hier heb ik veel geleerd, hier werd ik erg enthousiast van, dit gaf me energie & hier wilde ik dolgraag mee verder. Sinds 2019 ben ik lactatiekundige NLG, en sinds januari 2020 IBCLC.
Nu alweer sinds ruim een jaar werk ik elke dag met enorm veel plezier als lactatiekundige vanuit mijn eigen praktijk ‘Baby & Balans’. Het mooiste aan mijn werk vind ik het nauwe contact met mijn cliënten. Met velen heb ik in de relatief korte tijd dat ik hen leer kennen & hen begeleid een ontzettend goede band opgebouwd.
Steeds weer opnieuw inschatten hoe ik een moeder-kind koppel het beste verder kan helpen, hen de begeleiding & vooral ook het vertrouwen geven dat ze nodig hebben om door te kunnen. Daar word ik blij van!
Het grappige is dat ik nu – uiteindelijk – toch bijna dagelijks in mondjes kijk. Een cirkeltje rond dus eigenlijk. Met dat verschil dat het mooie aan mijn werk nu is het inschatten van het hele plaatje rondom wat er in een bepaald gezin speelt en belangrijk is. Ik ervaar het niet alleen als een uitdaging, maar ook als een voorrecht om hier dagelijks mee te mogen werken!
Jacquelien Winkelman-Pieterson, ZZP lactatiekundige bij Baby & Balans
Annette Noordhof, ZZP lactatiekundige bij Borstvoeding Madelief
Mijn naam is Annette Noordhof. Ik ben getrouwd en samen zijn we de ouders van drie volwassen kinderen. Mijn allereerste baan was in de kraamzorg.
Na veel omzwervingen in de jaren die volgden ben ik teruggekeerd naar het werken met moeders en baby’s toen mijn jongste dochter naar de middelbare school ging. Tijdens mijn werk in de kraamzorg kwam ik regelmatig in contact met lactatiekundigen, en het leek me het mooiste beroep wat er bestaat. Daarom heb ik de opleiding gevolgd bij Baby&Borst in Almere en sinds 2013 ben ik aan het werk als lactatiekundige. Tot december 2020 was ik onderdeel van een maatschap, vanaf 1 januari 2021 werk ik zelfstandig onder de naam borstvoeding Madelief.
Ik zie het bevorderen van een gezonde hechting tussen ouders en kind als belangrijkste onderdeel van mijn werk en borstvoeding is de ideale manier om daarmee een goede start te maken.
Daarnaast kan ik nog steeds onder de indruk raken van de vermogens van het menselijk lichaam. Dit komt prachtig tot uiting in het product moedermelk en het proces van borstvoeden. Wanneer we de natuurlijke gang van zaken hiervan stimuleren en niet in de weg staan gaat er veel vanzelf goed.
Ik vind het erg fijn om te blijven leren, het maakt dat ik breder kan kijken naar de problemen van de moeders en baby’s die ik tegenkom in mijn werk. Ik volg dan ook zoveel mogelijk scholingen, onder andere aangeboden door de VSBB. Als lactatiekundige kan ik me bij tijd en wijle een roepende in de woestijn voelen tussen de andere zorgverleners die om ouders heen staan. Daarom vind ik het belangrijk om lid te zijn van beroepsverenigingen, we krijgen als beroepsgroep meer gehoor en erkenning door onze gezamenlijke stem te laten horen.
Mijn naam is Mireille Zijderveld-Jonkman. Ik werk voor ‘Borstvoeding & meer’ als borstvoedingscoach en daarnaast ben ik zelfstandig kraamverzorgende bij ‘Kraamzorg Family’ uit Houten.
Ik ben getrouwd, heb drie zoons (jongvolwassen) en een dochter (tienerleeftijd), en woon in Houten. Sinds 2002 werk ik met veel plezier als kraamverzorgende. Daarnaast was ik in 2001 al gestart als vrijwilligster bij de ‘Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN)’. Ik gaf daar als bijgeschoolde ervaringsdeskundige informatie en adviezen over borstvoeding aan (aanstaande) moeders.
In 2005 ben ik gestopt bij de VBN, maar mijn interesse in het begeleiden van jonge ouders en hun baby bij de borstvoeding bleef. Tijdens mijn werk als kraamverzorgende kwam dat goed van pas, maar ik zocht naar verdieping van mijn kennis. Deze vond ik in de opleiding tot borstvoedingscoach bij ‘Baby en Borst’ uit Almere.
De opleiding heb ik in 2017 afgerond. Ik ben lid van de VSBB om mijn kennis up-to-date te houden en uit te breiden.
Er wordt een interessant scholingsprogramma aangeboden, waar ik met interesse aan deelneem.
Mireille Zijderveld-Jonkman Borstvoedingscoach en ZZP-kraamverzorgende
Nathalie Weegink, verpleegkundige en zelfstandig lactatiekundige
Hoi!
Mij is gevraagd om me even aan jullie voor te stellen.
Ik ben Nathalie Weegink. Getrouwd en moeder van drie heerlijke, jonge kinderen die allen borstvoeding hebben gekregen.
Ik ben mijn loopbaan begonnen als HBO verpleegkundige en door een stage in het laatste jaar van mijn opleiding op de kraamafdeling en verloskamers van het Diaconessenhuis Leiden (nu Alrijne ziekenhuis, locatie Leiden) terecht gekomen.
Na 4 jaar als verpleegkundige op de kraamafdeling (Bronovo en MCH Westeinde) vond ik het tijd voor een specialisatie in de verloskunde. Deze specialisatie heb ik gevolgd aan het Erasmus in Rotterdam en ik heb 6 jaar als gespecialiseerd verpleegkundige gewerkt en geleerd op de kraamafdeling en de verloskamers (MCH Westeinde en GeboorteHuis Leiden, LUMC).
In die 10 jaar was ik gelijk al vanaf dag 1 geraakt door de borstvoeding. Hoe mooi en ingenieus het lichaam van de moeder zich kan afstemmen op de behoefte van haar kind(eren). Maar ook zag ik dat het niet altijd vanzelf gaat en er soms wat hulp en kennis nodig is om de borstvoeding te kunnen laten slagen.
Toen ik de mogelijkheid kreeg om de opleiding tot lactatiekundige te doen heb ik dit meteen gedaan. Met mijn titel Lactatiekundige IBCLC op zak heb ik besloten om mijn eigen praktijk op te zetten naast mijn baan als verpleegkundige.
Als moeder weet ik hoe fijn het voelt om je kind te geven wat het nodig heeft. Ook (her)ken ik de onzekere momenten in de (op)voeding van je kind. Ik gun moeders en hun kind(eren) een fijne borstvoedingsperiode en hoop dat ik met mijn adviezen hier een bijdrage aan kan leveren.
Als verpleegkundige heb ik geleerd om te werken volgens het Evidence Based Practice (EBP). EBP houdt in dat beslissingen gebaseerd worden op een combinatie van drie zaken: bewijsmateriaal uit wetenschappelijk onderzoek, de eigen klinische vaardigheden en de voorkeuren/ervaringen van de patiënt. Dit is ook hoe ik werk in mijn praktijk. De moeder en het kind staan centraal.
Als lactatiekundige ga ik in gesprek met de moeder (en vader en vaak ook oma’s). Ik neem eventuele voorkeuren en/of eerdere borstvoedingservaringen en de geleerde wetenschappelijk onderbouwde theorie maar ook de opgedane praktijkervaring van 10 jaar lang moeders en baby’s begeleiden bij de voeding in het kraambed mee in het begeleidingsplan en voedingsbeleid dat moeder en ik samen maken. Zo komen we tot een plan waar we achter staan en iedereen zich goed bij voelt.
Mijn motto is dan ook: ‘De enige oplossing voor een voedingsprobleem is dat er wordt gekozen voor de beste oplossing! Of dat nou volledige live borstvoeding is of elke andere mogelijke variant. Zodra moeder en kind blij zijn, ben ik dat ook!’
Lactatiekundige zijn kun je niet alleen. Je moet contacten hebben met verloskundigen, kraamverzorgenden, huisartsen en vele meer. Maar net zo belangrijk is dat je kennisniveau up-to-date blijft, dat je kunt sparren met andere lactatiekundigen of borstvoedingcoaches. Daarom is het voor mij belangrijk om aangesloten te zijn bij de VSBB.
Een ander belangrijke reden om lid te zijn is dat je als beroepsgroep met elkaar een eenheid bent. Zo kun je aan tafel met een verzekeraar meer voor elkaar krijgen dan dat je alleen bent. Je wordt als groep gezien en gehoord!
Ik hoop in de toekomst met vele van jullie in contact te komen tijdens scholingen of om te sparren!
Hallo,
Mijn naam is Jacqueline Plokker en ik ben zzp kraamverzorgende en Borstvoedingscoach. Ik ben al 12 jaar kraamverzorgende en nu sinds 3 jaar borstvoedingscoach.
In de kraam miste ik informatie over hoe bepaalde dingen werken met borstvoeding en het begrip borstvoeding. Borstvoeding is zoveel omvattend en zo uitgebreid. Ik heb tijdens mijn opleiding voor kraamverzorgende een beknopt stukje gekregen over borstvoeding. Ik wilde de kraamvrouw dingen uitleggen waarom ze bepaalde dingen niet moest doen of bepaalde dingen juist wel.
Ik ben opzoek gegaan naar een cursus om mezelf te verdiepen, mijn collega Marja van der Plas had toen net deze opleiding afgerond en was hier laaiend enthousiast over. Mezelf aangemeld bij Baby en Borst in Almere en de opleiding van 4 maanden gedaan. Het was een verrijking en alles omvattend.
We werden geschoold door de beste lactatiekundigen die Nederland rijk is. Wat was het gezellig 1 x per 14 dagen een dagje naar Almere. Met bijna 15 meiden hebben we de opleiding gedaan en ik kan zeggen we waren allemaal heel leergierig en vonden het geweldig. Onze monden vielen soms letterlijk van verbazing open over wat wij hoorden. Fantastisch.
Elk jaar doe ik ook mee via de VSBB met de Ilactation cursus. Dit is een online cursus met wel 10 tot 15 spreeksters uit de hele wereld die vertellen over die nieuwste wetenschappelijke onderzoeken over Borstvoeding. Je blijft bij en hoort de meest wonderbaarlijke nieuwtjes. Elk jaar organiseert de VSBB een dag met allerlei sprekers over Borstvoeding en wat elk jaar weer zeer interessant is we weer nieuwe dingen horen en leren.
Borstvoeding is zo fascinerend dat sinds ik borstvoedingscoach ben zijn mijn collega en ik voorlichtingsavonden gaan geven aan jonge aanstaande ouders om ze te informeren wat borstvoeding nu eigenlijk is en hoe het werkt. De ouders zijn heel enthousiast als ze naar huis gaan en we merken ook dat ze er echt voor gaan. Ook tijdens de kraam. Ik wou dat ik had geweten toen ik kinderen kreeg wat ik nu wist dan had ik ze allemaal zo lang mogelijk zelf gevoed.
Ik ben van mening dat er veel meer bekendheid moet komen over wat borstvoeding is en wat het doet met jezelf maar ook vooral wat het doet met je kindje. Als elke aanstaande ouder de voorlichting zou doorlopen dan weet ik zeker dat ze er bijna allemaal voor zouden kiezen om borstvoeding te gaan geven, want je wil tenslotte het allerbeste voor je kindje.
Jacqueline Plokker, zzp kraamverzorgende en borstvoedingscoach
Marja van der Plas, kraamverzorgende en borstvoedingscoach
Hallo,
Ik wil me even voorstellen. Ik ben Marja van der Plas, ruim 15 jaar kraamverzorgende waarvan 6 jaar als zelfstandige.
Vier jaar geleden heb ik de opleiding borstvoedingscoach gedaan. Dit vind ik een verrijking voor mijn vak. Heel fijn om tijdens het kraambed al bij het kleinste probleem in te kunnen grijpen en niet op visite en advies van een verloskundige te hoeven wachten. Ik stel haar wel altijd op te hoogte van de interventies. Heel fijn is dan om te merken dat ik hun vertrouwen heb.
Het is niet dat ik alles weet en op kan lossen. Regelmatig heb ik ook contact met een lactatiekundige
Toch vond ik het jammer dat ik mijn kennis alleen kon delen tijdens het kraambed en nog een paar weken daarna als vraagbaak en ondersteuning.
Omdat er in mijn regio, Katwijk en omstreken, vraag ontstond naar voorlichting voor zwangere omdat de LK van de regio daarmee gestopt is, pakte ik die kans om mijn kennis over te dragen aan de groep die daarjuist zo’n behoefte aan heeft. Samen met mijn collega zzp kraamverzorgende en Borstvoedingscoach, Jacqueline Plokker, zijn we een presentatie gaan maken.
Inmiddels geven we elke 3 weken een infoavond in samenwerking met 4 VK praktijken op 5 locaties. Dit is echt super leuk om te doen. En krijgen dit weer terug van de VK’s
Ik ben heel blij met de VSBB. Regelmatig wordt er gezorgd voor bijscholingen en symposia. Ik probeer deze zoveel mogelijk te volgen. Natuurlijk omdat ik de accreditatie nodig heb voor de kraam en de coach, maar ook omdat ik van deze bijeenkomsten echt elke keer wat opsteek. Zeker aan te raden.
Wil je zelf aan ’t woord?
Heb je zelf iets te melden voor deze pagina stuur je tekst + foto dan naar info@vsbb.nl o.v.v site content leden aan ‘t woord.