Leden aan ’t woord

Jacqueline Plokker, zzp kraamverzorgende en borstvoedingscoach

Leden aan 't woord

Hallo,

Mijn naam is Jacqueline Plokker en ik ben zzp kraamverzorgende en Borstvoedingscoach. Ik ben al 12 jaar kraamverzorgende en nu sinds 3 jaar borstvoedingscoach.

In de kraam miste ik informatie over hoe bepaalde dingen werken met borstvoeding en het begrip borstvoeding. Borstvoeding is zoveel omvattend en zo uitgebreid. Ik heb tijdens mijn opleiding voor kraamverzorgende een beknopt stukje gekregen over borstvoeding. Ik wilde de kraamvrouw dingen uitleggen waarom ze bepaalde dingen niet moest doen of bepaalde dingen juist wel.

Ik ben opzoek gegaan naar een cursus om mezelf te verdiepen, mijn collega Marja van der Plas had toen net deze opleiding afgerond en was hier laaiend enthousiast over. Mezelf aangemeld bij Baby en Borst in Almere en de opleiding van 4 maanden gedaan. Het was een verrijking en alles omvattend.

We werden geschoold door de beste lactatiekundigen die Nederland rijk is. Wat was het gezellig 1 x per 14 dagen een dagje naar Almere. Met bijna 15 meiden hebben we de opleiding gedaan en ik kan zeggen we waren allemaal heel leergierig en vonden het geweldig. Onze monden vielen soms letterlijk van verbazing open over wat wij hoorden. Fantastisch.

Elk jaar doe ik ook mee via de VSBB met de Ilactation cursus. Dit is een online cursus met wel 10 tot 15 spreeksters uit de hele wereld die vertellen over die nieuwste wetenschappelijke onderzoeken over Borstvoeding. Je blijft bij en hoort de meest wonderbaarlijke nieuwtjes. Elk jaar organiseert de VSBB een dag met allerlei sprekers over Borstvoeding en wat elk jaar weer zeer interessant is we weer nieuwe dingen horen en leren.

Borstvoeding is zo fascinerend dat sinds ik borstvoedingscoach ben zijn mijn collega en ik voorlichtingsavonden gaan geven aan jonge aanstaande ouders om ze te informeren wat borstvoeding nu eigenlijk is en hoe het werkt. De ouders zijn heel enthousiast als ze naar huis gaan en we merken ook dat ze er echt voor gaan. Ook tijdens de kraam. Ik wou dat ik had geweten toen ik kinderen kreeg wat ik nu wist dan had ik ze allemaal zo lang mogelijk zelf gevoed.

Ik ben van mening dat er veel meer bekendheid moet komen over wat borstvoeding is en wat het doet met jezelf maar ook vooral wat het doet met je kindje. Als elke aanstaande ouder de voorlichting zou doorlopen dan weet ik zeker dat ze er bijna allemaal voor zouden kiezen om borstvoeding te gaan geven, want je wil tenslotte het allerbeste voor je kindje.

Wil je zelf aan ’t woord?

Heb je zelf iets te melden voor deze pagina stuur je tekst + foto dan naar info@vsbb.nl o.v.v site content leden aan ‘t woord.

Marja van der Plas, kraamverzorgende en borstvoedingscoach

Leden aan 't woord

Hallo,

Ik wil me even voorstellen. Ik ben Marja van der Plas, ruim 15 jaar kraamverzorgende waarvan 6 jaar als zelfstandige.

Vier jaar geleden heb ik de opleiding borstvoedingscoach gedaan. Dit vind ik een verrijking voor mijn vak. Heel fijn om tijdens het kraambed al bij het kleinste probleem in te kunnen grijpen en niet op visite en advies van een verloskundige te hoeven wachten. Ik stel haar wel altijd op te hoogte van de interventies. Heel fijn is dan om te merken dat ik hun vertrouwen heb.

Het is niet dat ik alles weet en op kan lossen. Regelmatig heb ik ook contact met een lactatiekundige

Toch vond ik het jammer dat ik mijn kennis alleen kon delen tijdens het kraambed en nog een paar weken daarna als vraagbaak en ondersteuning.

Omdat er in mijn regio, Katwijk en omstreken, vraag ontstond naar voorlichting voor zwangere omdat de LK van de regio daarmee gestopt is, pakte ik die kans om mijn kennis over te dragen aan de groep die daarjuist zo’n behoefte aan heeft. Samen met mijn collega zzp kraamverzorgende en Borstvoedingscoach, Jacqueline Plokker, zijn we een presentatie gaan maken.

Inmiddels geven we elke 3 weken een infoavond in samenwerking met 4 VK praktijken op 5 locaties. Dit is echt super leuk om te doen. En krijgen dit weer terug van de VK’s

Ik ben heel blij met de VSBB. Regelmatig wordt er gezorgd voor bijscholingen en symposia. Ik probeer deze zoveel mogelijk te volgen. Natuurlijk omdat ik de accreditatie nodig heb voor de kraam en de coach, maar ook omdat ik van deze bijeenkomsten echt elke keer wat opsteek. Zeker aan te raden.