Leden aan ’t woord

Monique van Helmondt, kraamverzorgende en co-begeleider van Centering pregnancy groepen

Leden aan 't woord

Even voorstellen! Ik ben Monique van Helmondt en woon mijn hele leven al in Zeist.

Heerlijk in het groen, want ik ben graag buiten. Ik woon in het centrum en dat vind ik gezellig. Met de fiets zit ik zo in het bos of rijd ik onder de Dom door. Net hoe mijn pet staat.

Ik ben met veel plezier 43 jaar kraamverzorgende. Ik dacht dat ik dit maar voor een jaartje ging doen, omdat het best een pittig beroep was vroeger. De kraamweek was altijd 10 dagen en de dagen vol en lang. Maar kijk: ik doe het nog steeds! Ik geniet er steeds meer van. Elke week een ander gezin op een andere plek en een andere cultuur.

Mensen op weg helpen met hun nieuwe kindje. Ze vertrouwen en rust geven. Toch wel een bijzonder beroep.

Ook ben ik 5 jaar co-begeleider van Centering pregnancy groepen bij twee verloskundigenpraktijken in Utrecht. Dit vind ik ook zo leuk om te doen. De ervaring uit mijn werk als kraamverzorgende komt hier goed van pas. En van de verloskundige leer ik veel. Heel soms werk ik in een gezin die in mijn CP groep heeft gezeten.

In mijn vrije tijd ben ik vrijwilliger op Vossenveld, een zorginstelling voor jongeren met een meervoudige beperking. Daar woont een jongen die ik al ken vanaf zijn geboorte. Hij is nu 21 jaar en woont daar nu 3 jaar. Hij is rolstoelafhankelijk. Ik bezoek hem elke woensdagmiddag/avond en dan zorg ik voor hem. We gaan dan wandelen of fietsen of gewoon luieren en boekjes lezen.

We eten samen en rond 20 uur gaat ‘ie lekker slapen. Van hem heb ik geleerd van de kleine dingen te genieten.

Toen er tijdens een bijeenkomst van CP een borstvoedingscoach over BV kwam vertellen dacht ik meteen dit is iets voor mij. Samen met een collega heb ik 2,5 jaar geleden de opleiding gedaan in Almere en het heeft mij veel gebracht.

De bijscholingen die ik tot dan toe had gehad waren prima maar de opleiding gaf nog meer kennis. Ik keek uit naar de lesdagen. Als een spons nam ik alles op. Mijn hart lag altijd al bij de BV maar nu nog meer.

Ik kan enorm genieten als ik een zorg afsluit en de voeding op de rit zit en de baby goed groeit. Ouders blij zijn met de borstvoeding en vertrouwen hebben.

Hoi! Mijn naam is Jacquelien Winkelman-Pieterson. Samen met mijn man & onze drie kinderen woon ik alweer 5 jaar in Bilthoven.

Mijn carrière had ik ooit – idealiter – gestart als tandarts, maar nadat ik werd uitgeloot en een tijdje in het buitenland heb gestudeerd, ben ik toch een andere kant opgegaan. In de tijd dat onze kinderen – nu 15, 11 en 8 jaar oud – werden geboren, werkte ik als juriste bij o.a. Buitenlandse Zaken en in de advocatuur. Toen de jongste nog heel klein was, realiseerde ik me dat mijn hart veel meer lag in de zorg, in het bieden van begeleiding & coaching. Ook was ik inmiddels geïnspireerd door mijn eigen ervaringen om meer te leren over borstvoeding.

Ik werkte vervolgens een aantal jaren met heel veel plezier en voldoening voor Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN). Hier heb ik veel geleerd, hier werd ik erg enthousiast van, dit gaf me energie & hier wilde ik dolgraag mee verder. Sinds 2019 ben ik lactatiekundige NLG, en sinds januari 2020 IBCLC.

Nu alweer sinds ruim een jaar werk ik elke dag met enorm veel plezier als lactatiekundige vanuit mijn eigen praktijk ‘Baby & Balans’. Het mooiste aan mijn werk vind ik het nauwe contact met mijn cliënten. Met velen heb ik in de relatief korte tijd dat ik hen leer kennen & hen begeleid een ontzettend goede band opgebouwd.

Steeds weer opnieuw inschatten hoe ik een moeder-kind koppel het beste verder kan helpen, hen de begeleiding & vooral ook het vertrouwen geven dat ze nodig hebben om door te kunnen. Daar word ik blij van!

Het grappige is dat ik nu – uiteindelijk – toch bijna dagelijks in mondjes kijk. Een cirkeltje rond dus eigenlijk. Met dat verschil dat het mooie aan mijn werk nu is het inschatten van het hele plaatje rondom wat er in een bepaald gezin speelt en belangrijk is. Ik ervaar het niet alleen als een uitdaging, maar ook als een voorrecht om hier dagelijks mee te mogen werken!

Jacquelien Winkelman-Pieterson, ZZP lactatiekundige bij Baby & Balans

Leden aan 't woord

Annette Noordhof, ZZP lactatiekundige bij Borstvoeding Madelief

Leden aan 't woord

Mijn naam is Annette Noordhof. Ik ben getrouwd en samen zijn we de ouders van drie volwassen kinderen. Mijn allereerste baan was in de kraamzorg.

Na veel omzwervingen in de jaren die volgden ben ik teruggekeerd naar het werken met moeders en baby’s toen mijn jongste dochter naar de middelbare school ging. Tijdens mijn werk in de kraamzorg kwam ik regelmatig in contact met lactatiekundigen, en het leek me het mooiste beroep wat er bestaat. Daarom heb ik de opleiding gevolgd bij Baby&Borst in Almere en sinds 2013 ben ik aan het werk als lactatiekundige. Tot december 2020 was ik onderdeel van een maatschap, vanaf 1 januari 2021 werk ik zelfstandig onder de naam borstvoeding Madelief.

Ik zie het bevorderen van een gezonde hechting tussen ouders en kind als belangrijkste onderdeel van mijn werk en borstvoeding is de ideale manier om daarmee een goede start te maken.

Daarnaast kan ik nog steeds onder de indruk raken van de vermogens van het menselijk lichaam. Dit komt prachtig tot uiting in het product moedermelk en het proces van borstvoeden. Wanneer we de natuurlijke gang van zaken hiervan stimuleren en niet in de weg staan gaat er veel vanzelf goed.

Ik vind het erg fijn om te blijven leren, het maakt dat ik breder kan kijken naar de problemen van de moeders en baby’s die ik tegenkom in mijn werk. Ik volg dan ook zoveel mogelijk scholingen, onder andere aangeboden door de VSBB. Als lactatiekundige kan ik me bij tijd en wijle een roepende in de woestijn voelen tussen de andere zorgverleners die om ouders heen staan. Daarom vind ik het belangrijk om lid te zijn van beroepsverenigingen, we krijgen als beroepsgroep meer gehoor en erkenning door onze gezamenlijke stem te laten horen.

Mijn naam is Mireille Zijderveld-Jonkman. Ik werk voor ‘Borstvoeding & meer’ als borstvoedingscoach en daarnaast ben ik zelfstandig kraamverzorgende bij ‘Kraamzorg Family’ uit Houten.

Ik ben getrouwd, heb drie zoons (jongvolwassen) en een dochter (tienerleeftijd), en woon in Houten. Sinds 2002 werk ik met veel plezier als kraamverzorgende. Daarnaast was ik in 2001 al gestart als vrijwilligster bij de ‘Vereniging Borstvoeding Natuurlijk (VBN)’. Ik gaf daar als bijgeschoolde ervaringsdeskundige informatie en adviezen over borstvoeding aan (aanstaande) moeders.

In 2005 ben ik gestopt bij de VBN, maar mijn interesse in het begeleiden van jonge ouders en hun baby bij de borstvoeding bleef. Tijdens mijn werk als kraamverzorgende kwam dat goed van pas, maar ik zocht naar verdieping van mijn kennis. Deze vond ik in de opleiding tot borstvoedingscoach bij ‘Baby en Borst’ uit Almere.

De opleiding heb ik in 2017 afgerond. Ik ben lid van de VSBB om mijn kennis up-to-date te houden en uit te breiden.

Er wordt een interessant scholingsprogramma aangeboden, waar ik met interesse aan deelneem.

VSBB Leden aan het woord: Mireille

Mireille Zijderveld-Jonkman Borstvoedingscoach en ZZP-kraamverzorgende

Leden aan 't woord

Nathalie Weegink, verpleegkundige en zelfstandig lactatiekundige

Leden aan 't woord

Hoi!

Mij is gevraagd om me even aan jullie voor te stellen.

Ik ben Nathalie Weegink. Getrouwd en moeder van drie heerlijke, jonge kinderen die allen borstvoeding hebben gekregen.

Ik ben mijn loopbaan begonnen als HBO verpleegkundige en door een stage in het laatste jaar van mijn opleiding op de kraamafdeling en verloskamers van het Diaconessenhuis Leiden (nu Alrijne ziekenhuis, locatie Leiden) terecht gekomen.

Na 4 jaar als verpleegkundige op de kraamafdeling (Bronovo en MCH Westeinde) vond ik het tijd voor een specialisatie in de verloskunde. Deze specialisatie heb ik gevolgd aan het Erasmus in Rotterdam en ik heb 6 jaar als gespecialiseerd verpleegkundige gewerkt en geleerd op de kraamafdeling en de verloskamers (MCH Westeinde en GeboorteHuis Leiden, LUMC).

In die 10 jaar was ik gelijk al vanaf dag 1 geraakt door de borstvoeding. Hoe mooi en ingenieus het lichaam van de moeder zich kan afstemmen op de behoefte van haar kind(eren). Maar ook zag ik dat het niet altijd vanzelf gaat en er soms wat hulp en kennis nodig is om de borstvoeding te kunnen laten slagen.

Toen ik de mogelijkheid kreeg om de opleiding tot lactatiekundige te doen heb ik dit meteen gedaan. Met mijn titel Lactatiekundige IBCLC op zak heb ik besloten om mijn eigen praktijk op te zetten naast mijn baan als verpleegkundige.

Als moeder weet ik hoe fijn het voelt om je kind te geven wat het nodig heeft. Ook (her)ken ik de onzekere momenten in de (op)voeding van je kind. Ik gun moeders en hun kind(eren) een fijne borstvoedingsperiode en hoop dat ik met mijn adviezen hier een bijdrage aan kan leveren.

Als verpleegkundige heb ik geleerd om te werken volgens het Evidence Based Practice (EBP). EBP houdt in dat beslissingen gebaseerd worden op een combinatie van drie zaken: bewijsmateriaal uit wetenschappelijk onderzoek, de eigen klinische vaardigheden en de voorkeuren/ervaringen van de patiënt. Dit is ook hoe ik werk in mijn praktijk. De moeder en het kind staan centraal.

Als lactatiekundige ga ik in gesprek met de moeder (en vader en vaak ook oma’s). Ik neem eventuele voorkeuren en/of eerdere borstvoedingservaringen en de geleerde wetenschappelijk onderbouwde theorie maar ook de opgedane praktijkervaring van 10 jaar lang moeders en baby’s begeleiden bij de voeding in het kraambed mee in het begeleidingsplan en voedingsbeleid dat moeder en ik samen maken. Zo komen we tot een plan waar we achter staan en iedereen zich goed bij voelt.

Mijn motto is dan ook: ‘De enige oplossing voor een voedingsprobleem is dat er wordt gekozen voor de beste oplossing! Of dat nou volledige live borstvoeding is of elke andere mogelijke variant. Zodra moeder en kind blij zijn, ben ik dat ook!’

Lactatiekundige zijn kun je niet alleen. Je moet contacten hebben met verloskundigen, kraamverzorgenden, huisartsen en vele meer. Maar net zo belangrijk is dat je kennisniveau up-to-date blijft, dat je kunt sparren met andere lactatiekundigen of borstvoedingcoaches. Daarom is het voor mij belangrijk om aangesloten te zijn bij de VSBB.

Een ander belangrijke reden om lid te zijn is dat je als beroepsgroep met elkaar een eenheid bent. Zo kun je aan tafel met een verzekeraar meer voor elkaar krijgen dan dat je alleen bent. Je wordt als groep gezien en gehoord!

Ik hoop in de toekomst met vele van jullie in contact te komen tijdens scholingen of om te sparren!

Hallo,

Mijn naam is Jacqueline Plokker en ik ben zzp kraamverzorgende en Borstvoedingscoach. Ik ben al 12 jaar kraamverzorgende en nu sinds 3 jaar borstvoedingscoach.

In de kraam miste ik informatie over hoe bepaalde dingen werken met borstvoeding en het begrip borstvoeding. Borstvoeding is zoveel omvattend en zo uitgebreid. Ik heb tijdens mijn opleiding voor kraamverzorgende een beknopt stukje gekregen over borstvoeding. Ik wilde de kraamvrouw dingen uitleggen waarom ze bepaalde dingen niet moest doen of bepaalde dingen juist wel.

Ik ben opzoek gegaan naar een cursus om mezelf te verdiepen, mijn collega Marja van der Plas had toen net deze opleiding afgerond en was hier laaiend enthousiast over. Mezelf aangemeld bij Baby en Borst in Almere en de opleiding van 4 maanden gedaan. Het was een verrijking en alles omvattend.

We werden geschoold door de beste lactatiekundigen die Nederland rijk is. Wat was het gezellig 1 x per 14 dagen een dagje naar Almere. Met bijna 15 meiden hebben we de opleiding gedaan en ik kan zeggen we waren allemaal heel leergierig en vonden het geweldig. Onze monden vielen soms letterlijk van verbazing open over wat wij hoorden. Fantastisch.

Elk jaar doe ik ook mee via de VSBB met de Ilactation cursus. Dit is een online cursus met wel 10 tot 15 spreeksters uit de hele wereld die vertellen over die nieuwste wetenschappelijke onderzoeken over Borstvoeding. Je blijft bij en hoort de meest wonderbaarlijke nieuwtjes. Elk jaar organiseert de VSBB een dag met allerlei sprekers over Borstvoeding en wat elk jaar weer zeer interessant is we weer nieuwe dingen horen en leren.

Borstvoeding is zo fascinerend dat sinds ik borstvoedingscoach ben zijn mijn collega en ik voorlichtingsavonden gaan geven aan jonge aanstaande ouders om ze te informeren wat borstvoeding nu eigenlijk is en hoe het werkt. De ouders zijn heel enthousiast als ze naar huis gaan en we merken ook dat ze er echt voor gaan. Ook tijdens de kraam. Ik wou dat ik had geweten toen ik kinderen kreeg wat ik nu wist dan had ik ze allemaal zo lang mogelijk zelf gevoed.

Ik ben van mening dat er veel meer bekendheid moet komen over wat borstvoeding is en wat het doet met jezelf maar ook vooral wat het doet met je kindje. Als elke aanstaande ouder de voorlichting zou doorlopen dan weet ik zeker dat ze er bijna allemaal voor zouden kiezen om borstvoeding te gaan geven, want je wil tenslotte het allerbeste voor je kindje.

Jacqueline Plokker, zzp kraamverzorgende en borstvoedingscoach

Leden aan 't woord

Marja van der Plas, kraamverzorgende en borstvoedingscoach

Leden aan 't woord

Hallo,

Ik wil me even voorstellen. Ik ben Marja van der Plas, ruim 15 jaar kraamverzorgende waarvan 6 jaar als zelfstandige.

Vier jaar geleden heb ik de opleiding borstvoedingscoach gedaan. Dit vind ik een verrijking voor mijn vak. Heel fijn om tijdens het kraambed al bij het kleinste probleem in te kunnen grijpen en niet op visite en advies van een verloskundige te hoeven wachten. Ik stel haar wel altijd op te hoogte van de interventies. Heel fijn is dan om te merken dat ik hun vertrouwen heb.

Het is niet dat ik alles weet en op kan lossen. Regelmatig heb ik ook contact met een lactatiekundige

Toch vond ik het jammer dat ik mijn kennis alleen kon delen tijdens het kraambed en nog een paar weken daarna als vraagbaak en ondersteuning.

Omdat er in mijn regio, Katwijk en omstreken, vraag ontstond naar voorlichting voor zwangere omdat de LK van de regio daarmee gestopt is, pakte ik die kans om mijn kennis over te dragen aan de groep die daarjuist zo’n behoefte aan heeft. Samen met mijn collega zzp kraamverzorgende en Borstvoedingscoach, Jacqueline Plokker, zijn we een presentatie gaan maken.

Inmiddels geven we elke 3 weken een infoavond in samenwerking met 4 VK praktijken op 5 locaties. Dit is echt super leuk om te doen. En krijgen dit weer terug van de VK’s

Ik ben heel blij met de VSBB. Regelmatig wordt er gezorgd voor bijscholingen en symposia. Ik probeer deze zoveel mogelijk te volgen. Natuurlijk omdat ik de accreditatie nodig heb voor de kraam en de coach, maar ook omdat ik van deze bijeenkomsten echt elke keer wat opsteek. Zeker aan te raden.

Wil je zelf aan ’t woord?

Heb je zelf iets te melden voor deze pagina stuur je tekst + foto dan naar info@vsbb.nl o.v.v site content leden aan ‘t woord.